
PI-85-0101 

March 6, 1985 

Mr. James A. Ryan 
Stretch, Lang, Weeks & Cardon  
2100 First Interstate Bank Plaza  
Post Office Box 471 
Phoenix, Arizona 85001 

Dear Mr. Ryan: 

Your letter of February 20, 1985, asks further questions relating to your letter of January 31, 1985, and 
our response of February 12, 1985, concerning §192.727. 

In response to your first point regarding use of the word “new," which appears in the heading of 
§192.379, we would point out that the word "new" is not used in the text of the regulation. The content 
of the text rather than the heading states the safety standard. Section 192.379 has continuing effect 
according to its text and §192.13, without regard to whether a service line is still new long after 
installation. There is no time limit in §192.379 concerning when the customer is to be supplied with gas 
after completion of installation. 

Concerning your second point about the meaning of the word "abandoned," the presence of gas pressure 
is only one element to consider in determining whether a line has been abandoned. For example, 
continuing maintenance of a pipeline segment would also indicate that the operator intends to use the 
pipeline in the future and has not abandoned it. In the absence of any countervailing information, we 
considered the fact that an operator keeps its property, natural gas, in a pipeline which it owns or 
operates to be presumptive evidence that there is no intent to abandon the line. Of course, this evidence 
might be overcome by information showing abandonment, but we do not think that a long delay in 
putting a line into service would have that effect. 

We hope that this satisfactorily answers your further concerns. 

Sincerely, 
Original singed by 
Richard L. Beam 
Associate Director for 
Pipeline Safety Regulation 
Materials Transportation Bureau 



 
Streich, Lang, Weeks & Cardon 
2100 First Interstate Bank Plaza 
Post Office Box 471 
Phoenix, Arizona 85001 
 
February, 20, 1985 
 
Mr. Richard L. Beam 
Associate Director for Pipeline Safety Regulations 
Materials Transportation Bureau  
U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION  
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Dear Mr. Beam: 

Thank you for your prompt response to my letter of January 31, 1985, posing several 
questions about the application of 49 C.F.R. Part 192 to the two situations described therein. Your answers 
were most informative and helpful. I would be grateful if you would respond to a few lingering questions I still 
have. 

As you may recall, my "Situation One" involved a portion of a gas distribution system where 
mains and services had been installed to supply natural gas to houses but the services were never used. In 
response to my Question No. 1, you replied that Section 192.379, New Service Lines Not In Use, would be one 
of the applicable requirements if the service lines were ready for service after March 21, 1971. Since those 
services were installed in the early 1970's, would the requirements of Section 192.379 still be applicable to 
those service lines as of September, 1984? Such a result would seem to stretch the dictionary definition of 
"new," which is not a term defined in Part 192. By your answers to the remaining questions under Situation 
One, those service lines would be neither "deactivated" nor "abandoned" as of September, 1984, under Section 
192.727. Thus, we must either use a strained definition of the word "new," or we must conclude that a gas 
company, which is required to meet the standards of 192.379 for New Service Lines Not In Use, would be 
permitted to cease compliance with the requirements of that Section once the service lines are no longer 
deemed to be "new," even though the service lines remain pressurized and unused, and are neither 
deactivated nor abandoned. 

I remain somewhat confused by your conclusion that the service lines in Situation One and 
Situation Two were not "abandoned" lines because they remained pressurized by natural gas from the 
distribution main. If pressurization constitutes evidence that a service line has not been "abandoned," then it is 
difficult to see how a gas utility could ever be in violation of Section 192.727(b) for failing to disconnect or 
purge an "abandoned" line, because failure to do so would be taken as evidence that the line was not 
"abandoned." Unless I am mistaken, this sort of logic would render 192.727(b) a virtual nullity. 

Your clarification of these few remaining items will be most appreciated. 

Very truly yours, 
James A. Ryan 



 
February 12, 1985 
 
Mr. James A. Ryan 
Streich, Lang, Weeks & Cardon 
2100 First Interstate Bank Plaza 
Post Office Box 471 
Phoenix, Arizona  85001 
 
Dear Mr. Ryan: 
 
Your letter of January 31, 1985, describes two situations concerning natural gas service lines and asks several questions 
about the application of 49 CFR Part 192 to those situations. 
 
Your "Situation One" involves a portion of a gas distribution system where mains and services were installed to supply 
natural gas to houses but the services were never used.  These services were pressurized by the natural gas mains to 
which they were connected.  You then ask five questions to which we respond as follows: 
 
Question 1: At the time they were installed in the early 1970's, were the service lines "new service lines" within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
Response:  New services are not addressed in §192.727.  Section 192.379, New service lines not in use, 

would be one of the applicable requirements if the service lines were readied for service after 
March 12, 1971 (see §192.13(a)). 

 
Question 2: At the time they were installed in the early 1970's, were the service lines "deactivated" lines within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
Response:  In the natural gas distribution business an active service is one that is supplying gas to a 

customer.  To be "deactivated" a line must first have been activated.  Since these service lines 
never supplied natural gas to a customer and, thus had not been activated, they could not be 
considered "deactivated" within the meaning and intent of §192.727. 

 
Question 3: At the time they were installed in the early 1970's were the service lines "abandoned" lines within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
  
Response:  Within 49 CFR Part 192 we rely upon the dictionary definitions of words unless they are defined 

within the part.  Webster Third New international Dictionary defines the word "abandoned" as 
"to cease to assert or exercise an interest, right or title to, especially with intent to never again 
resume or reasserting it."  Since the service lines remained pressurized by natural gas from the 
distribution main, it appears that the operator continued to assert or exercise an interest in 
these service lines.  Thus, they were not abandoned with the meaning and intent of §192.727. 

 
Question 4: As of September 26, 1984, was the leaking service line an "abandoned" line within the meaning and 

intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
Response:  No. See #3 above. 
 
Questions 5: On the facts provided above, was the Gas Company in violation of any of the provisions of 49 C.F.R. 

Section 192?  If so, please identify those provisions and the nature of the violation. 
 
Response:  There is inadequate information provided in your letter to determine any violation.  The 



 
operator would be required to meet all applicable requirements of Part 192 with regard to 
maintenance, operations, surveillance, pressure control, leak surveys, odorization, etc.  Possible 
violations of these standards would be determined by the Office of Operations and 
Enforcement, Materials Transportation Bureau, or the State agency with safety jurisdiction over 
an intrastate line. 

 
"Situation Two" describes a gas service line that had discontinued supplying natural gas to a customer.  Such a service 
would be required to meet the requirements of §192.727(d).  You asked two questions concerning this example to 
which we respond as follows: 
 
Question 1: As of September 15, 1981, was the leaking service line an "abandoned" line within the meaning and 

intent of 49 C.F.R. Section 192.717? 
 
Response:  This service line would not be "abandoned" within the meaning and intent of §192.727 since it is 

still pressurized by natural gas and intended for future use, although service to the customer 
had been discontinued, according to your letter. 

 
Question 2: On the facts provided above, was the Gas Company in violation of any of the provisions of 49 C.F.R. 

Section 192 as of September 15, 1981?  If so, please identify those provisions and the nature of 
the violation. 

 
Response:  There is inadequate information given to determine if there is a violation.  Possible violations of 

these standards would be determined by the Office of Operations ad Enforcement, Materials 
Transportation Bureau, or the State agency with safety jurisdiction over an intrastate line. 

 
We hope that this has satisfactorily answered your concerns. 
 
Sincerely, 
Richard L. Beam 
Associate Director for 
Pipeline Safety Regulation 
Materials Transportation Bureau 



 
January 31, 1985 
 
Mr. Richard L. Beam 
Associate Director for Pipeline 
Safety Regulations 
Materials Transportation Bureau 
U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, D.C.  20590 
 
Dear Mr. Beam: 
 
 On January 28, 1985, I contacted Mr. Lucien Furrow of your office regarding several questions we have regarding 
certain provisions of the gas pipeline safety regulations set forth at 49 C.F.R. Section 192.  At his recommendation, we 
are formally requesting your assistance in interpreting and clarifying those provisions insofar as they apply to the two 
fact situations described below. 
 
 I.  SITUATION ONE 
 
 In the early 1970's, during construction and development of an "all electric" residential subdivision, the Gas 
Company installed natural gas mains and service lines throughout the subdivision.  The Gas Company believed that gas 
service might eventually be requested for one or more residences in the subdivision, and concluded that it would be 
easier to install its gas distribution system while the subdivision was under construction rather than at a later date.  
There are no valves to shut off the service lines at the point those lines connect to the gas mains.  Once the system was 
installed, the Gas Company caused natural gas to flow through the mains and services, even though there was no 
immediate prospect that gas service would be requested. 
 
 On September 26, 1984, residents of one block in the subdivision reported the odor of gas, and the Gas 
Company discovered a leaking service line leading to one of the homes.  For the approximately ten-year period that the 
gas system had been in place before the leak was discovered, none of the residents of the block had ever requested or 
received gas service from the Gas Company.  Moreover, none of the residents of the block was even aware, until 
September 26, 1984, that the Gas Company had installed its system in this subdivision. 
 
 QUESTIONS 
 
 1. At the time they were installed in the early 1970's, were the service lines "new service lines" within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
 2. At the time they were installed in the early 1970's, were the service lines "deactivated" line within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
 3. At the time they were installed in the early 1970's, were the service lines "deactivated" line within the 

meaning and intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
 4. As of September 26, 1984, was the leaking service line an "abandoned" line within the meaning and 

intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
 5. On the facts provided above, was the Gas Company in violation of any of the provisions of 49 C.F.R. 

Section 192?  If so, please identify those provisions and the nature of the violation. 
 
 II.  SITUATION TWO 



 
 
 In 1973, the Gas Company installed a natural gas service line through an "all electric" apartment complex for the 
sole purpose of supplying gas for a heating unit used to heat the swimming pool at the complex.  In December 1977, the 
complex ceased using natural gas to heat its pool and subsequently removed the heating unit.  The Gas Company cut off 
the flow of natural gas from the meter to the swimming pool, but continued to allow natural gas to flow along the 
service from the main to the meter.   Although there had been no use of natural gas at the complex since December 
1977, natural gas flowed through the service to the meter until September 15, 1981, when a leak in the service resulted 
in an explosion at the complex. 
 
 QUESTIONS 
 
 1. As of September 15, 1981, was the leaking service line an "abandoned" line within the meaning and 

intent of 49 C.F.R. Section 192.727? 
 
 2. On the facts provided above, was the Gas Company in violation of any of the provisions of 49 C.F.R. 

Section 192 as of September 15, 1981?  If so, please identify those provisions and the nature of the 
violation. 

 
 If you determine that the facts provided herein are not sufficient to enable you to determine the applicability of 
a particular subpart of 49 C.F.R. Section 192, please inform us of  
an additional factors that might be necessary or helpful to your determination.  As the questions raised herein involve 
matters of some urgency, we will be most appreciative of your prompt response.  If you have any questions concerning 
the foregoing, please telephone the undersigned at (602) 257-0999. 
 
Very truly yours, 
James A. Ryan 
 

 


